Tradicionalna kineska medicina

      Tradicionalna kineska medicina podrazumeva proverene načine lečenja koji se primenjuju u dugoj istoriji kineske medicine staroj preko 5.000 godina. Za razliku od zapadne (klasične) medicine koja usko specijalistički propisuje lečenje u skladu sa dijagnozom, kineska medicina podrazumeva holistički pristup po kom se organizam posmatra kao celina. Lečenje se najčešće zasniva na primeni velikog broja biljnih lekova, akupunkturi, ishrani, moksibustiji, venduzama i tuina masaži.

kineska medicina

tradicionalna kineska medicina

Akupunktura

      Akupunktura je drevna kineska metoda lečenja putem igala koje se apliciraju u određene tačke u koži. Igle koje se koriste su izuzetno tanke, tako da je ubod bezbolan, a dobijaju se odlični rezultati u terapiji bola, podizanju imuniteta, olakšavanju alergija, suzbijanju stresa , ali i lečenju širokog spektra bolesti. Akupunktura je u potpunosti prirodna metoda lečenja koja telo tretira kao celinu, tako da leči uzrok problema, a ne samo posledicu. Nema neželjene efekte, nema kontraindikacije sa drugim lekovima i povoljno utiče na ceo organizam. U poslednje vreme, posebno je popularna estetska akupunktura, jer se pokazalo da daje izuzetne rezultate, a sve to bez hemijskih supstanci, hirurškog noža ili drugih invazivnih postupaka.

Venduze (cupping)

     “Cupping” je dopunska terapijska metoda koja se često koristi uz akupunkturne tretmane. Podrazumeva postavljanje venduza različitih veličina na telo uz uspostavljanje vakuuma, čime se postiže poboljšanje cirkulacije, aktiviranje energije organizma, popravljanje imuniteta i metabolizma, regulacija rada mišića i krvnog pritiska i td. Takođe povoljno utiče i na razbijanje celulita, tako da je dosta naših pacijenata traži i kao estetsku terapiju.

Tuina

      Tuina je vrsta masaže koja koristi manuelne tehnike sa ciljem da pomogne proces izlečenja akupunkturom ili drugim kineskim metodama. Tehnika koju koristi je slična raznim zapadnim tehnikama masaže s tim što se u okviru nje telo stimuliše putem akupresurnih tačaka, čime se otklanjaju blokade i omogućava slobodan tok energije kroz meridijane i mišiće. Trajanje tretmana je obično oko pola sata, ali vreme može da varira u skladu sa potrebama i stanjem pacijenta. Posle tretmana, pacijent se oseća opušteno, ali i energizirano. Najveća prednost tuina masaže je da se fokusira na održavanje celokupnog balansa fizičkog i mentalnog zdravlja.

Moksibustija

      Moksibustija podrazumeva zagrevanje akupunkturnih tačaka zapaljenim štapićima od lišća mokse (crnog pelena) i odlična je dopunska terapija kod mnogih bolesti. Posebno se dobro pokazala kod išijasa, reume, hronične upale jajnika, hronične upale sinusa, ali i brojnih drugih stanja.

Magnetopunktura

Magnetopunktura je medicinska tehnika bazirana na teoriji akupunkture i tehnici akupresure. Podrazumeva postavljanje magneta na akupunkturne tačke tela. Magneti najčešće ostaju na akupunkturnim tačkama tri do četiri dana, a budući da su izuzetno mali, ne smetaju ni najmanje u svakodnevnim obavezama.

Laseropunktura

      Laseropunktura je još jedna od tehnika zasnovanih na teoriji akupunkture, ali uz upotrebu laserskih aparata. Terapija se izvodi pomoću sonde kojom se usmerava laserski zrak u određene akupunkturne tačke, a najčešće se primenjuje na licu, pa je posebno pogodna za estetske tretmane.